Hawkey4077's Logboek, 22 mei 19

Voor wie gisteren niet naar de Rotterdam Lezing van Liesbeth van Rossum is geweest, hierbij een kort verslag, wat uiteraard mijn persoonlijke interpretatie is.
Opvallend was het contrast tussen de introductie van de wethouder en het inhoudelijke verhaal van de hoofspreekster. Waar de dr professor een zeer genuanceerd betoog had over alle factoren (dna, omgeving, medicijnen, hormonen, stress, etc) die van invloed zijn op het ontstaan en in stand houden van overgewicht, lag de focus van de wethouder op de oorlog cq wedstrijd die hij wilde voeren tegen met name de fastfood ketens. Een duidelijker tegenstelling tussen politiek en wetenschap kun je je bijna niet voorstellen. Ik vindt op beide benaderingen wel wat af te dingen, maar als beta-persoon had ik een iets betere klik met het betoog van de hoogleraar. Probleem met het verhaal van de wethouder vond ik dat het het prima inspeeld op gevoelens van "wat ongewenst is moeten we gewoon verbieden", maar in de praktijk waarschijnlijk nooit te realiseren zal zijn. Hoe ga je regelen dat op een plek waar volgens het bestemmingsplan wel (droge) horeca is toegestaan geen Burger King gevestigd mag worden maar wel een lunchroom met naast salades ook broodje hamburger op het menu? Ik geloof er trouwens ook niet in dat het verminderen van het aanbod de vraagg drastisch zal doen afnemen, volgens mij werkt het veel meer andersom. Het verhaal van de hoogleraar ging meer van de persoonlijke factoren uit en snijdt wetenschappelijk gezien best wel hout. Praktisch gezien gaf het minder handvatten. Kern van het betoog was dat er naast de twee knoppen, te weten energie inname en energie verbranding, nog wel 10 knoppen zijn waaraan gedraaid kan worden en dat je eerst moet weten wat het probleem is voordat je aan knoppen kunt gaan draaien. Dat klinkt heel logisch, maar mijn persoonlijke gevoel zegt dat in ca. 80% van de gevallen van overgewicht de oorzaak ligt in een disbalans tussen inname en verbranding. Het is altijd goed om eventuele andere factoren niet uit het oog te verliezen, maar dat herbergt wel het gevaar dat als je alles erin gaat betrekken je uiteindelijk niets doet.
Ik ging voornamelijk uit nieuwsgierigheid naar deze lezing en niet zozeer met het idee dat ik met een tas vol bruikbare tips en truuks terug zou komen en wat dat betreft was de avond wel geslaagd. Leuk feitje waar ik kort geleden ook al iets over hoorde was dat iets simpels als blootstellen aan kou door 's winters buiten te bewegen in plaats van in een verwarmde sportschool, of door bijvoorbeeld koud af te douchen, een positieve invloed heeft op je vetverbranding, met name het zogenaamde "bruine" vet. Tot zover mijn "korte" verslag ;-)

Bekijk Dieet Kalender, 22 mei 2019:
625 kcal Vet: 36,74g | Eiwit: 27,30g | Kolhy: 47,24g.   Ontbijt: McDonald's Side Salad. Lunch: Beckers Gehaktstaaf, Gekookt Ei, Plus Garnalensalade. Snacks/Andere: Banaan. meer...
2298 kcal Activiteit: Wandelen (Langzaam) - 3 km/h - 1 uur en 20 minuten, Rusten - 14 uren en 40 minuten, Slapen - 8 uren. meer...

15 Ondersteuners    Ondersteun   

Reacties 
Bedankt voor de samenvatting Hawkey. De 80% waar je het over hebt is misschien zelfs 100%, uiteindelijk krijg je overgewicht omdat je minder verbrand dan binnenkrijgt, simpel. Toch ben ik ervan overtuigd dat veel mensen wel degelijk een onderliggend probleem hebben waardoor ze veel meer binnenkrijgen dan verbranden of vanwege andere factoren heel weinig verbranden (hormonen) en makkelijk aankomen. Stress --> eten, depressie --> eten, slecht slapen --> slechte verbranding, dus samengevat nogal wat factoren. Je ziet bijvoorbeeld ook steeds meer instellingen die bariatrische ingrepen uitvoeren niet blind opereren maar ook de psychische kant dieper onder de loep nemen. Anyway, politiek doe ik niet aan en fastfood eet ik nog zelden dus dat mogen ze zelf uitzoeken : ) 
22 mei 19 door lid: Leftie80
Dank voor je verslag Hawkey. ⚘ 
22 mei 19 door lid: mo.mo3
Niets nieuws dus eigenlijk. 
22 mei 19 door lid: annemiek rembil
Dankjewel, lekker vaker koud douchen, brr, wel gezond! 
22 mei 19 door lid: Vredehuis
Nee niets echt nieuws. Het had een erg hoog gehalte aan resultaten uit wetenschappelijk onderzoek waarbij keurig werd aangegeven als er voor bepaalde gevonden verbanden nog geen bewijs was geleverd dat het een oorzakelijk verband is, maar ik heb geen nieuwe inzichten opgedaan. En wat dat koud douchen betreft, die houdt ik nog even op de reservebank, mijn thermostaatkraan staat op ruim 50 graden, nog net onder het "levend gekookt worden" niveau en dat bevalt prima. 
22 mei 19 door lid: Hawkey4077
Met 50 graden douchen ga je je eigen spek bakken. Niet zo handig als je ervan af wilt. Koud zet de eigen verbrandingsmotor aan. 
22 mei 19 door lid: Vredehuis
Ik twijfel er geen moment aan dat de theorie van koud douchen of op andere wijze aan kou blootstellen klopt, het is gewoon dat ik er op dit moment geen zin in heb. Ik verander constant van strategie als iets op een bepaald moment niet meer lijkt te werken of als ik het gewoon zat ben, dus wellicht dat ik deze ook nog wel eens uit de kast haal, alleen nu dus nog even niet :-) 
22 mei 19 door lid: Hawkey4077
Van de zomer als het 40graden is ☀️ 
22 mei 19 door lid: annemiek rembil
Ik loop wel een rondje extra ipv een koude douche.. 😂 
22 mei 19 door lid: Leftie80
Toevallig gisteren op tv bij obese... koud douchen goed voor de vet verbranding! 
22 mei 19 door lid: dani.p2
Vroegah stond het idee van koud douchen me ook echt niet aan. Tegenwoordig is het gewoonte als ik in de ochtend douche. Ik merk dat ik veel energieker ben na het douchen (daarom in de avond niet want dan wil ik dat lome gevoel houden om te gaan slapen 😋) De eerste paar keer even wennen, en ik had nooit verwacht dat ik (die kou verafschuw) er zo positief tegenover zou kunnen komen staan 😁 
22 mei 19 door lid: DanielleVS76
Bedankt voor je verslag. 
23 mei 19 door lid: Tijmpje
Nog een kleine aanvulling op mijn posting over de Rotterdam Lezing van de Erasmus Universiteit. Wie de gehele lezing online wil bekijken kan deze via de onderstaande link vinden. https://www.eur.nl/over-de-eur/evenementen/de-rotterdam-lezing  
23 mei 19 door lid: Hawkey4077

     
 

Opmerking Toevoegen


U moet inloggen om een reactie te plaatsen. Klik hier om in te loggen
 


Hawkey4077's Gewicht Geschiedenis


Download de app
    
© 2024 FatSecret. Alle rechten voorbehouden.