Tijmpje's Logboek, 05 feb 23

Artikel:
Acht glazen water per dag bij nader inzien te veel.

Onderzoekers hebben eens goed gekeken naar het standaardadvies om dagelijks minimaal 8 glazen water, oftewel 2 liter, tot je te nemen. Zij komen tot de conclusie dat dit niet wordt ondersteund met wetenschap en dat dit voor de meesten van ons onnodig veel is. Er bestaat geen ‘one-size-fits-all’-advies in hun ogen. Zij zeggen dat jonge mensen, sporters en bewoners van warme klimaten weliswaar zeker de 2 liter water per dag kunnen gebruiken, maar dat dit niet van toepassing is voor de meesten onder ons. Zodra je boven de 40 komt, heb je dagelijks minder water nodig, zeker in ons gematigde klimaat. Bovendien bewegen veel mensen erg weinig, waardoor ze minder vocht verliezen. De meeste mensen redden het daarom makkelijk met 1,5 tot 1,8 liter water per dag. Zeker omdat vochtrijk voedsel zoals groente, fruit, vis, pasta en rijst ook in de helft van de vochtbehoefte kan voorzien. Voor je gezondheid is het niet schadelijk om iets meer te drinken; je moet hoogstens wat vaker naar het toilet. Overdrijven kan wel schadelijk zijn, want je kunt dan een teveel aan kostbare mineralen uitplassen.

Bron: Juglen Zwaan / aHealthylife.nl

Bekijk Dieet Kalender, 05 februari 2023:
1794 kcal Vet: 63,60g | Eiwit: 133,25g | Kolhy: 119,26g.   Ontbijt: Body & Fit Whey Perfection Vanilla, Milbona Skyr Aardbei, Koffie (Gemalen), Water, Water, Milbona Karnemelk. Lunch: De Ruijter Kleintjes Extra Jam Aardbei, Zwagerman Kipfilet Naturel, Milbona Belegen Kaas, AH Saksische Leverworst, Gekookt Ei, Milbona Roomboter Ongezouten, Jumbo Schnittbroodjes Wit, Kruidenthee. Diner: Sauvignon Blanc, AH Geraspte Mozzarella 40+, Salsa (Kant en Klaar), Sjalotten, Statesman Tonijnstukken in Water, Nevo Courgette Rauw, Knoflook, Room (Spuitbus Slagroom), AH Roomijs Pecan Karamel, Water. Snacks/Andere: Water, Water, Lidl Snack Day Naturel Chips, AH Knabbelspek, Port, Koffie (Gemalen), Body & Fit Smart Bar Crunchy White Chocolate Cookies , Koffie (Gemalen), Merlot. meer...

24 Ondersteuners    Ondersteun   

1 tot 20 van 22
Reacties 
Dat is goed te horen. Ik moet altijd moeite doen om aan de anderhalf liter te komen, laat staan twee liter. 
05 feb 23 door lid: gien55
Maar het kan ook niet echt kwaad. Ik ben inmiddels gewend om 2 liter water te drinken. En dan komen daar ook nog 3 grote koppen thee, en 5 koppen koffie bij 🙈 Jesse van der Velde heeft er ook een artikel over. Daarbij staat een rekenformule, waarmee je kunt uitrekenen wat voor jou de ideale hoeveelheid is. 
05 feb 23 door lid: keto_danny
Staat er ook in, hé: "Voor je gezondheid is het niet schadelijk om iets meer te drinken; je moet hoogstens wat vaker naar het toilet. " 
05 feb 23 door lid: Tijmpje
Ja, ik had het gelezen. Ik wilde eigenlijk goed praten dat ik erg veel drink 😂 
05 feb 23 door lid: keto_danny
Interessant, bedankt voor het delen 
05 feb 23 door lid: Biene Mays
Ik drink met gemak 4 liter per dag. Als ik minder drink voel ik mij niet lekker. Er is inderdaad geen one-size-fits-all. 
05 feb 23 door lid: Antoinette loves food...
Ik drink al jaren 3 a 4 liter tot wel 5 in de zomer. Heb nu 5 jaar een stoma en daarbij wordt meer drinken aangeraden maar deed het daarvoor ook al. Als je zoveel drinkt moet je echt wel elektrolyten/zout aanvullen maar verder nog nooit nadelen van ondervonden (behalve vaker moeten plassen misschien) 
05 feb 23 door lid: SabineS85
Sabine, ik kan mij voorstellen dat het bij een stoma anders is, omdat je meer verliezen hebt, maar normaal gesproken hoef je toch geen extra elektrolyten als je 3-4 liter per dag drinkt? 
05 feb 23 door lid: Antoinette loves food...
Dat weet ik niet precies, welke adviezen daar in gelden. Wat mij betreft is het niet meer dan logisch dat je behoefte hoger ligt als je zo veel drinkt maar ik kan dat niet met aantallen onderbouwen.  
05 feb 23 door lid: SabineS85
In principe regelen je nieren je vocht- en elektroytbalans. Teveel plas je uit, heb je te weinig dan houden ze het vast. Ik heb proberen te zoeken naar iets waar staat dat je meer elektrolyten nodig hebt als je meer drinkt, maar ik kan het niet vinden (wat natuurlijk niet wilt zeggen dat het niet zo is). Ik zou het dan trouwens wel heel slecht doen, want ik eet zoutarm en ik drink veel 😝. Ik heb trouwens wel eens trek in zoute dingen, daar geef ik dan wel aan toe. Zo regelt het zich bij mij wel goed heb ik het idee. 
05 feb 23 door lid: Antoinette loves food...
Waarom eet je zout arm Antoinette? 
06 feb 23 door lid: keto_danny
Nou, ik merk wel dat met meer water drinken mijn verwerking beter gaat, maar of 2 liter ook echt nodig is, ik haal dat niet alle dagen in ieder geval maar ik probeer het wel.  
06 feb 23 door lid: Dieka1980
Teveel zout geeft een hoger risico op verhoogde bloeddruk en hart-en vaatziekten (zit beide in de familie) en op nierziekten. Mensen eten over het algemeen eerder te zout, dan dat ze te weinig zout binnenkrijgen. Ik vermijd het niet actief (eet normaal brood, etc (als ik brood eet)), maar ik voeg het zelf nergens aan toe. 
06 feb 23 door lid: Antoinette loves food...
Ik at ook zoutarm voor ik een stoma kreeg met precies dezelfde reden, Antoinette. Enige nadeel vond ik dat als je uit eten ging of iets ophaalde het eten al snel veel te zout was/smaakte.  
06 feb 23 door lid: SabineS85
https://thenewfood.nl/zout/ Moet je dit eens lezen Antoinette. 
06 feb 23 door lid: keto_danny
Ik probeer aan 3 liter per dag te komen (dat is incl. kruidenthee en koffie). Dat is (in mijn geval) nodig vanwege veel sporten en bewegen. En alle systemen werken gewoon beter als je voldoende drinkt. Verder werken mijn helaas nieren niet zo goed en aangezien ik nogal wat medicatie moet gebruiken is het óók gewoon goed om ze voldoende vocht te geven om de boel door te kunnen spoelen. 
06 feb 23 door lid: Tijmpje
Internist-Nefroloog geeft altijd aan dat je zonder zout ergens aan toe te voegen, je genoeg zout binnen krijgt met alles dat je eet.  
06 feb 23 door lid: Tijmpje
Als je gewoon bewerkte voeding eet wel, Tijmpje. Maar bij een ketodieet eet je doorgaans alles zelfbereid en from scratch dus dan kom je niet aan je zouten, zodoende toevoegen.  
06 feb 23 door lid: SabineS85
Dat zal beslist, ik geef alleen aan wat m'n nefroloog altijd zegt. 
06 feb 23 door lid: Tijmpje
Bewerkte voeding bevat veel teveel zout. Daarom moet je dan zelf geen extra zout meer toevoegen aan je dieet. Maar als je slim bent, maak je je meeste eten zelf, of je nu ketogeen eet of niet. En dan kun je best zout toevoegen, want te weinig zout is ook niet goed. En dan krijg je dus elektrolyten tekorten etc etc.  
06 feb 23 door lid: keto_danny

     
 

Opmerking Toevoegen


U moet inloggen om een reactie te plaatsen. Klik hier om in te loggen
 


Tijmpje's Gewicht Geschiedenis


Download de app
    
© 2024 FatSecret. Alle rechten voorbehouden.