Vecasimic's Logboek, 16 jul 20

(reactie aan een poster)

Het aller allerbelangrijkste is om te beseffen dat de weegschaal zeer zeer onbetrouwbaar is. Ik kan je op een briefje meegeven dat je afvalt zolang je in een calorietekort zit. Het probleem is alleen dat mensen op een beloning nodig hebben (liefst onder de 60 seconden na vertonen van goed gedrag). Mensen gaan dan vaak toch op de weegschaal staan in de hoop een ander getal te zien. In geval van een lager getal is dat echter meestal een vals positief (ze rekenen zich rijk) en in geval van een hoger getal is dat een vals negatief. Veel en veel beter is om de beloning te krijgen in de vorm van het wel of niet nakomen van het calorietekort. Deze app faalt daar ook heel erg in. Een groen pijltje naar beneden wekt de suggestie dat het goed gaat (vals positief vaak) en een rood omhoog dat het slecht gaat. Veel beter zou zijn een positief tekentje te krijgen na het invullen van je dagboek waaruit blijkt dat je in een calorietekort bent gebleven.

Ten tweede is het van belang om te voorkomen het effect van beweging te overschatten. Het beste is dan werken met een worst case scenario waarbij je uitgaat van wat je minimaal extra hebt verbrand. Bijvoorbeeld door uit te gaan van een verbranding bij een lager lichaamsgewicht, door uit te gaan van een lagere intensiteit dan daadwerkelijk, door uit te gaan van minder minuten dan daadwerkelijk.

Ten derde is het verstandig om uit te gaan van een maximale schommeling. In jouw geval is dat 1 kg.

Ten vierde is het verstandig om een marge te hebben in je calorietekort. Als je een dagelijks calorietekort hanteert van 500 kcal, dan is de kans niet heel groot dat je dat iédere dag volhoudt. Ik zou dan bijvoorbeeld van gemiddeld 300 kcal uitgaan. Wil je toch die 500 kcal gemiddeld aanhouden, neem dan een dagelijks calorietekort van ongeveer 750 kcal.

Stel, je calorietekort is uiteindelijk 300 kcal per dag. Dat betekent dan dat je uiterlijk een verandering naar beneden op de weegschaal (abominabel instrument) ziet na die 1 kg (schommeling). Dat betekent dus na 9000/300 = 30 dagen.

20 Ondersteuners    Ondersteun   

Reacties 
,deze app faalt niet in de steun die je van elkaar krijgt 
16 jul 20 door lid: Bayou71
Volgens mij de stimulans door een "kop op" of " gewoon weer oppakken" of "ik herken het" ook steun.  
16 jul 20 door lid: Bayou71
Als mensen het niet als fijn ervaren zouden ze hier niet vertoeven. Soms stimuleert het ook als iets even erkent if herkentwordt door een ander. Jij bekijkt het nogal analystisch. Ik denk dat heel veel mensen hier ook gewoon zijn om samen met iets bezig te zijn wat verbind. Dat is fijn. Ik heb zelf een andere app om analystisch te gebruiken en ben hier meer voor datgene wat samen verbind 
16 jul 20 door lid: Bayou71
Bij mij staat een groen pijltje als ik afgevallen ben, en nu na heel wat van die pijltjes ben ik 17 kg kwijt. Dus dat klopt wel. De opmerking van “ wees lief voor jezelf” na een eetbuien oid vind ik ook niet zo sterk. Want lief zijn voor jezelf is dus dàt bereiken wat je hier wil. Zo zijn er Posts die ik niet zou zeggen, maar andersom ook. Je kunt eruit halen wat werkt voor je. En trouwens, een groen pijltje = positief, omdat het laat zien dat ik zak in gewicht.  
16 jul 20 door lid: annemiek rembil
Ik zie het als stimulerende app. 😊. Van de pijltjes snap ik weinig. Een 0,2 up is een glas water. Een 0,3 down is een keer naar de wc of een overgangs opvlieger 😂. En verder wekt de app de suggestiee bij mij dat er meer mensen lekkerder in hun vel willen komen te zitten (letterlijk en figuurlijk haha)  
16 jul 20 door lid: Bayou71
Ik ben het deels wel met je eens. Mensen zouden zich minder moeten laten leiden door het getal op de weegschaal, en meer door hun eigen gedrag. Aan de andere kant; iedereen staat met een andere reden op die weegschaal en dat maakt ook dat je niet voor een ander kunt bepalen of dat goed of slecht is, oid. Voor de een werkt het een en voor de ander werkt het anders. Iedereen bewandelt daarin zijn eigen weg. En verder als reactie op Annemiek; mensen mogen vaak wel degelijk een stuk liever zijn voor zichzelf in mijn optiek. Als je iets als leermoment ziet ipv als een grove fout dan voelt iets niet als falen, maar als een succes en dan ben je meer gemotiveerd om door te gaan. Bovendien werkt lief zijn voor jezelf door in heel veel dingen in je leven. ❤️ 
16 jul 20 door lid: Jude1985
Mooie post. Ik zou nog willen aanvullen dat de BMI berekening, zoals die bij voorbeeld sterk naar voren wordt gebracht in het tv-programma Obese, in feite faalt. Volgens deze berekening; die uitgaat van een verhouding tussen lengte en lichaamsgewicht; zou een bodybuilder van 1,80 een gewicht van 110 kg en zeer laag vetpercentage, een te hoog BMI hebben met alle risico’s die aan deze hoge BMI worden verbonden. Moraal van mijn verhaal, staar je niet blind op calorieën of gewicht maar probeer te achterhalen wat voor jouw werkt. Doe dit vooral verantwoord en gezond. We kennen allemaal de risico’s van ‘crashen’. 
16 jul 20 door lid: hoekcarel
Ik denk dat je beter naar je ffmi kan kijken vooral als je into krachttraining bent 
16 jul 20 door lid: anoukkadijk
Soms eten mensen dingen die ze eigenlijk niet willen, een eetbui. Als er dan gezegd wordt, wees lief voor jezelf , doe het maar even, lijkt me dat niet stimuleren in afvallen.  
16 jul 20 door lid: annemiek rembil
Uiteraard is de vergelijking met de bodybuilder extreem en niet op de gemiddeld mens van toepassing. Laat ik dan mijzelf als voorbeeld nemen. Ik ben 184cm en heb op dit moment een gewicht van 90 kg. Dat is een BMI van 26,6. Goed dan ga ik afvallen tot een gezonde BMI, tussen de 20 en 25. Dat betekent voor mij een maximaal gewicht van rond de 84 kg. Dan is mijn BMI 25, nog aan de bovengrens van een gezonde BMI. In het verleden heb ik 84 kg gewogen. Bijna iedereen die mij kent vroeg toen of ik ziek was of dat er iets anders aan de hand was, zo slecht zag ik er uit. Aan veel sporten in mijn jeugd heb ik een naar verhouding brede borst-en schouderpartij overgehouden. Dat is aardig wat gewicht dat er voor zorgt dat een voor mij passend gewicht rond de 90 kg is. Dat betekent dus wel een ongezonde BMI. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is iedere situatie uniek en persoonlijk is. Staat je niet blind op de de BMI of de weegschaal: luister naar je lichaam en eet verantwoord en verstandig. 
16 jul 20 door lid: hoekcarel
Lief zijn voor jezelf is iets anders dan excuusjes bedenken, Annemiek. Er is niets mis met lief zijn voor jezelf. Ik kun je lief en streng zijn voor jezelf tegelijk. En En er is ook nog een verschil tussen streng en hard zijn.  
16 jul 20 door lid: Jude1985
@vecasimic, wat bedoel je precies met het feit dat calorieën iets zeggen over je vetpercentage? Door je calorie-inname te verminderen zal je lichaam, bij een juiste balans, inderdaad vet gaan verbranden. Bij disbalans zal je lichaam geen vet maar ander zaken gaan gebruiken om energie uit te halen. Meestal zijn dat dr spieren. Je weegschaal zal dan je grootste vriend zijn. Je valt namelijk nog steeds af. Je vetpercentage daartegen zal een stuk minder snel omlaag gaan. Uiterlijk zul je een ‘vel over been’ uiterlijk krijgen omdat het spiervolume, dat voor een deel de contouren van ons lichaam vormt, aanzienlijk is geslonken. Daarnaast is er volgens mij ook niet te vermijden risico voor de belangrijkste spier van ons lichaam, ons hart. Moraal van mijn verhaal, ik deel je visie over wegen/gewicht en vetpercentage alleen is het denk ik belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van alle gezondheidsrisico’s die afvallen met zich mee kan brengen. 
18 jul 20 door lid: hoekcarel

     
 

Opmerking Toevoegen


U moet inloggen om een reactie te plaatsen. Klik hier om in te loggen
 


Vecasimic's Gewicht Geschiedenis


Download de app
    
© 2024 FatSecret. Alle rechten voorbehouden.