Elfje69's Logboek, 09 nov 19

Vanmorgen voor het ontbijt een volkoren rogge-rozijnenbroodje gebakken. Gistermiddag het deeg al gemaakt (no knead, altijd makkelijk). Hij is superlekker geworden! Bijna op ;-)

44 Ondersteuners    Ondersteun   

Reacties 
Wow, ziet er mooi uit. Heb je straks een receptje, aub? 
09 nov 19 door lid: Tijmpje
Tuurlijk Tijm, doe zsm 👍😘 
09 nov 19 door lid: Elfje69
Top.  
09 nov 19 door lid: Tijmpje
Ik bak m in een gietijzeren pan met deksel met een doorsnee van 18 à 20 cm. De tarwegluten zijn optioneel, als je die niet gebruikt zou ik wel een halve theel meer gist gebruiken) 1 cup (= 115 gr) volk. speltmeel 1 cup (= 130 gr) volk. roggemeel 1 eetl (= 15 gr) tarwegluten (opt.) 70 gr rozijnen 1 theel kaneel 1¼ theel zout 3/4 theel gist 1⅛ cup (= 265 gr) water (niet te koud) (als extra heb ik er ook nog 30 gr gehakte pecannootjes doorgeroerd) Bereiding: 1. Meng in een grote kom de droge ingrediënten goed door elkaar met een garde of vork. 2. Doe het water erbij en roer het met een houten lepel door tot het gemengd is. 3. Sluit de kom af met plastic folie en laat m 12-18 uur op een hoek van je aanrecht staan. 4. Zet de gietijzeren pan met deksel in de oven en zet de oven dan aan op 250 gr. Als de oven op temp is nog ca 30 min zo laten zodat ie door en door heet wordt. 5. Intussen stort je je deeg uit op het aanrecht, waar je eerst flink bloem op hebt gestrooid. (het deeg is super-klef!). Maak een zo goed mogelijke bal van het deeg door het een paar keer met een plastic deegschraper bij elkaar te “vegen” en te flippen. Het wordt nooit een echte bal, probeer dat ook niet, want je wilt de lucht er zoveel mogelijk inhouden. Leg er een stuk plastic folie overheen, zodat het niet uitdroogt en laat zo liggen tot het de oven in kan. 6. Haal de pan uit de oven en drop het deeg erin. Doe de hete deksel er weer op en zet in de oven. 7. Bak eerst 30 min met deksel, haal dan de deksel eraf en bak nog een kwartier zonder deksel. 8. Als je na de eerste 30 min het brood al behoorlijk donker vindt kan je de oven het laatste kwartier terugdraaien naar 200 gr. Zo niet dan hou je de temp zoals ie is. NB: Cups en Teaspoons zijn officiële maten. Je kan er setjes van kopen (oa bij dille&kamille) zodat je baksels niet mislukken door verkeerde hoeveelheden.  
09 nov 19 door lid: Elfje69
Dank je wel, opgeslagen. 
09 nov 19 door lid: Tijmpje
Leuk, zie m vast een keer voorbij komen 😋🥳 
09 nov 19 door lid: Elfje69
wij kopen altijd het liefde& passie roggebrood met krenten van de AH, dus ik moet jou recept ook gaan proberen, lijkt me erg lekker.Weet jij hoe je zelf zuurdesem van rogge kunt bereiden en hoeveel dan voor 1 recept nodig is ? 
09 nov 19 door lid: Biene Mays
Lekker hoor 
09 nov 19 door lid: AviaMar
Dat is een heel mooi broodje 😍 
09 nov 19 door lid: Sheilavanwijk
Biene, daar zal ik morgen even over uitweiden, nu te moe 😔😘 
09 nov 19 door lid: Elfje69
alvast bedankt Elfje,ben benieuwd!  
10 nov 19 door lid: Biene Mays
Lijkt me erg lekker! 
10 nov 19 door lid: Dappere-Dodo
Ha Biene, ik was gisteren de hele dag gesloopt, dus vandaag wat meer over desem! ik zet even een paar linkjes neer voor je, dan kan je jezelf goed inlezen als je tijd hebt. Dit is de fb groep "De Zuurdesem Club", héél veel info daar en als je geen zin/tijd/talent hebt om een eigen desemstarter te maken kan je daar ook vragen of er iemand bij je in de buurt woont om een potje bij op te halen. https://www.facebook.com/groups/808966185921612/?fref=nf Op youtube kan je mbv filmpjes je eigen zuurdesem maken met Teresa Greenway (Northwest Sourdough) https://marijebaktbrood.nl/2017/04/07/zelf-desem-maken/ Ik vind de site van Marije bakt brood heel leuk en overzichtelijk. Ze legt ook uit waarom je een desemstarter het beste van roggemeel kan maken.  
11 nov 19 door lid: Elfje69
Elfje dat duurt dus 14 dagen. Dat gaat ne voor de kerstvakantie niet meer lukken, we gaan eind november een aantal al dagen op vakantie en dan met de kerst weer 2 weken. Goed project dus voor het nieuwe jaar. Lijkt me super leuk om uit te proberen. Hele goede lunks,je bent een KANJER 😘💋Dankjewel 👍🤗 
11 nov 19 door lid: Biene Mays
Biene, ik krijg er een kleur van 😊. Het is ook heel leuk om te proberen, zeker weten. En jij bakt waarschijnlijk vaker brood dan ik, dus dan is het ook makkelijker je moederdesem in leven te houden 🥳 
11 nov 19 door lid: Elfje69

     
 

Opmerking Toevoegen


U moet inloggen om een reactie te plaatsen. Klik hier om in te loggen
 


Elfje69's Gewicht Geschiedenis


Download de app
    
© 2024 FatSecret. Alle rechten voorbehouden.